« Back

چهارمین وبینار مشترک دانشگاه شیراز، جامعه و صنعت با مشارکت سازمان محیط زیست برگزار شد.

چهارمین وبینار مشترک دانشگاه شیراز، جامعه و صنعت با مشارکت سازمان محیط زیست برگزار شد.


به همت دفتر امور فناوری و طرح های کاربردی (ارتباط با صنعت) دانشگاه شیراز، چهارمین وبینار از سلسله وبینارهای مشترک دانشگاه شیراز، جامعه و صنعت با مشارکت سازمان محیط زیست در روز سه شنبه 23 دی ماه برگزار شد.

این وبینار با موضوع رهیافتی برای احیای تالاب ها (دریاچه ها) با سخنرانی دکتر مسعود باقرزاده کریمی و دکتر حمید ظهرابی از سازمان حفاظت محیط زیست و دکتر سید مجتبی زبرجد، دکتر سید فخرالدین افضلی، دکتر مسعود نوشادی و دکتر حمیدرضا اسماعیلی به صورت مجازی اجرا شد.

در ابتدای وبینار دکتر سید مجتبی زبرجد معاون پژوهش و فناوری دانشگاه شیراز ضمن ابراز خرسندی از برگزاری چنین وبینارهای مشترکی، گفت: واقعیت امر این است اگر بخواهیم تالاب ها را معرفی کنیم مشخص است که احیای تالاب یک فعالیت کاملاً تخصصی هست که اگر بخواهد این فعالیت تخصصی صورت بگیرد نیازمند سیاستگذاری ها و برنامه ریزی هایی است و وقتی این سیاستگذاری ها و برنامه ریزی اتفاق می افتد که پشتیبانی و حمایت های علمی، کمی و مالی از این برنامه ها صورت گیرد تا در نهایت بشود یک تالابی که بسیار آسیب پذیر هست را احیاء کرد. دکتر زبرجد افزود: تالاب ها مربوط به مناطق ویژه هستند و باید کاملا به صورت محلی و  منطقه ای ارزیابی شود. ایجاد پایگاه محلی این داده ها بسیار با اهمیت هست تا در نهایت بتوان سامانه پایش آنلاین تالاب ها را  راه اندازی کرد. خوشبختانه این عمل با درایت سازمان محیط زیست کشور و به همت دکتر ظهرابی مدیر کل اداره حفاظت محیط زیست فارس عملا این فعالیت به صورت منطقه ای در مورد تالاب های فارس دارد اتفاق می افتد و دانشگاه شیراز هم نقش قابل توجهی در این موضوع دارد.  

در ادامه دکتر سید فخرالدین افضلی مدیر امور فناوری و طرح های کاربردی و عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی ضمن گرامیداشت هفته پژوهش، عنوان کرد: با توجه به انجام پروژه احیای دریاچه ارومیه ، در خصوص تالاب های استان فارس نیز امیدواریم مطالعات و تلاش ها جهت احیا به نتایج خوبی منتهی شود. احیای دریاچه های استان فارس به تولی‌گری اداره کل حفاظت محیط زیست فارس و با عنایت ویژه محیط زیست کشور وارد فاز جدیدی از مطالعات شده و با همراهی دانشگاه شیراز و کلیه متخصصین استان و کشور به نتایج خوبی می رسد. ایشان سپس در زمینه مباحث مربوط به فرسایش بادی و ایجاد ریزگرد حاصل از اثرات خشک شدن تالاب ها و تالاب های استان فارس مطالبی را توضیح داد و گفت: یکی از مشکلاتی که خشک شدن تالاب ها در پی دارد، حساس شدن سطح تالاب ها در برابر فرسایش بادی و باد است و مناطق اطراف دریاچه ها، از جمله مناطق مسکونی و کشاورزی را تحت تاثیر قرار می دهد. وی افزود: کشور چین در زمینه محیط زیست و در حوزه تالاب ها کارهای بسیار موفقی انجام داده است. با توجه به مقالات بررسی شده می توان گفت که کشور چین از سال ها قبل برای حفظ محیط زیست برنامه ریزی ها داشته و اگر امروزه در این زمینه موفق است حاصل همان برنامه ریزی های بلند مدت دیروز است. بنابراین در حوزه محیط زیست و منابع طبیعی اینگونه اتفاق ها شدنی هست و ایمان بیاوریم که فعالیت های انسانی که می تواند مخرب باشد و در کشور ما نقش آن زیاد است، با مدیریت مناسب در پروژه های محیط زیستی می تواند تأثیرات بسیار مثبتی نیز داشته باشد. دکتر افضلی ادامه داد: در ستادی تحت عنوان ستاد احیای تالاب ها پروژه هایی در خصوص تالاب های استان تعریف شده و با اجرای این پروژه ها خبرهای خوبی را مردم استان خواهند شنید اما خب باید ذکر شود که پروژه های زیست محیطی زمان بر هست و در برخورد با طبیعت نیز  باید جوانب امر را رعایت کرد و اگر بدون برنامه کاری انجام شود اثرات خوبی نخواهد داشت.

ایشان همچنین از آمادگی دانشگاه شیراز و ستاد احیای تالاب ها در دانشگاه شیراز جهت برگزاری هر گونه وبینار موضوعی با مخاطبان مختلف از جمله با جوامع محلی و مشارکت مردم، محقیقن دانشگاه، و سازمان سخن گفت.  

در ادامه وبینار دکتر مسعود باقرزاده کریمی مدیر کل حفاظت و احیای تالاب ها سازمان حفاظت محیط زیست کشور به موضوع تالاب ها از سه جنبه پرداخت و اشاره کرد: 1. موضوعات فنی و تخصصی که شامل طیف وسیعی از علوم می شود. 2. موضوعات کارکردهای اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی تالاب ها که بسیار مهم است. 3. موضوعات کلان نگری و سیاست های کلان که در حوزه تالاب ها باید در کشور به آن برسیم. وی تشریح کرد: در مورد موضوع فنی و تخصصی، علی رغم ظرفیت های خوبی که در کشور در حوزه های دانشگاهی  به وجود آمده ولی باز می بینیم که سطح دانش و نگرش مسئولان، تصمیم گیران، کارشناسان و ذینفعان تالاب هنوز به حدی نرسیده که جامعیت نگاه تالاب را بتواند برآورده کند و همین باعث اشتباهات استراتژیکی در تصمیمات می گردد. بنابراین عدم آگاهی کافی از موارد مربوط به محیط زیست مثل کارکردهای رودخانه ها، تالاب ها و ... در تصمیماتی که برای منابع سرزمینی به ویژه تالاب ها گرفته می شود می تواند آسیب رسان باشد. دکتر باقرزاده پیشنهاد داد: چند موضوع محوری که در فعالیت های روزانه با آن سرکار داریم و مشکلات تحقیقی، پژوهشی و مطالعاتی در این زمینه ها داریم را اگر دانشگاهیان و دانشجویان علاقه مند باشند می توانند در این حوزه ها ورود پیدا کنند و سازمان محیط زیست هم به عنوان متقاضی طالب این نوع فعالیت ها هست. موضوعاتی همانند 1. حریم اکولوژیکی تالاب ها 2 . مدیریت گونه های غیر بومی و مهاجم در تالاب ها 3. تعیین آب مورد نیاز محیط زیستی تالاب ها  4. پالایش تالاب ها . وی افزود: کنوانسیون رامسر یکی از قدیمی ترین کنوانسیون ها است و 50 سال از آن می گذرد. کشور ایران با چند کشور محدود اولین میثاق بین امللی محیط زیست را نوشتند و حالا بیش از 120 کشور و با 2200 تالاب معرفی شده در این کنواسیون در حال همکاری هستند. در این کنوانسیون  به بهره ورداری و حفاظت تالاب ها اشاره شده بنابراین در راستای آن باید منافع و مسئولیت ها درست تشخیص داد.

سپس مدیر کل اداره کل حفاظت محیط زیست فارس، دکتر حمید ظهرابی نیز  ضمن اشاره به اقدامات صورت گرفته در راستای حفاظت و احیای تالاب های استان فارس، در خصوص کارکردهای دریاچه و تالاب ها (حمایت از تنوع زیستی، تعدیل آب و هوا، حفظ چشم انداز، ذخیره کربن، جذب آلاینده ها و رسوبات، حفظ ارزش های فرهنگی، تغذیه آب های زیرزمینی، تأمین غذا، تفریح و گردشگری و کنترل سیلاب و خشکسالی)  مطالبی را بیان کرد و به معرفی مناطق 13 گانه تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست فارس، وضعیت سطح آبگیری تالاب های استان فارس و ... تدوین برنامه مدیریت زیست بومی پرداخت.

دیگر سخنران وبینار، دکتر مسعود نوشادی عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز در مورد موضوع نیاز آبی تالاب ها شخنرانی کرد و گفت: تالاب ها مناطق پوشیده شده و اشباع شده با آب های سطحی و زیرزمینی است که در یک تناوب یا دوره زمانی کافی و یک پوشش گیاهی که برای زندگی در شرایط خاک اشباع سازگار شده است. تالاب ها به طور کلی شامل مرداب، باتلاق و مناطق مشابه است. ایشان افزود: در خصوص تأمین نیاز آبی، اولین نکته مهم اینست که بیلان آب را بسنجیم و بعد متناظر با آن بتوانیم برنامه ریزی داشته باشیم. ایشان همچنین در مورد رهیافت اکولوژیک، بررسی سوابق محاسبه نیاز آبی در جهان مواردی را توضیح داد و افزود: در دنیا کارهایی انجام شده است و اگر بخواهیم رهیافتی جامع بر اساس اکولوژیک داشته باشیم باید هدف و شاخصی تعیین شود و این هدف می تواند پوشش گیاهی یا جانوری و .. باشد و این هدف باید طوری انتخاب شود که سایر جنبه های تالاب را هم در نظر بگیرد. در نهایت در خصوص سوابق محاسبه نیاز آبی در ایران و مطالعات موردی انجام شده نیز مطالبی را ارائه نمود.

در پایان، دکتر حمیدرضا اسماعیلی عضو هیأت علمی دانشکده علوم دانشگاه شیراز نیز به موضوع تالاب ها اشاره کرد و اظهار داشت: صحبت کردن در مورد تالاب ها هم می تواند بسیار آسان باشد و هم سخت باشد. اگر با این رویکرد باشیم که خیلی از تالاب های ما خشک شده اند   و چیزی نداریم، آسان هست و اگر به این فکر باشیم که باید آنها را احیا و تالاب هایی را داشته باشیم کار کردن و فکر کردن به آن بسیار سخت هست. ایشان در ادامه به موضوع رهیافتی برای احیای تالاب ها پرداخت و افزود: تالاب در واقع به نمزار یا اراضی خیس گفته می شود و در زبان ما به معنای تلی از آب می توان آن را تعریف کرد. ایشان گفت: در جاهای مختلفی به تالاب ها اشاره شده ولی مهمترین تعریف ان طبق کنوانسیون رامسر می باشد. تالاب ها مناطقی پوشیده از مرداب، باتلاق، لجنزار یا آبگیرهای طبیعی یا مصنوعی اعم از موقت یا دائم، شور یا شیرین ... می باشد. دکتر اسماعیلی همچنین به کنواسیون رامسر به عنوان قدیمی ترین معاهده بین المللی با موضوع حفاظت از طبیعت اشاره و تصریح کرد: در کنوانسیون رامسر تالاب ها به 42 نوع تقسیم بندی شدند که 41 نوع از تالاب ها در ایران قرار دارد و تعداد تالاب های ایرانی حائز اهمیت 84 تالاب می باشد. همچنین 36 تالاب در قالب 25 عنوان از تالاب های ایرانی در کنوانسیون رامسر ثبت شده است. ایشان افزود: در جهت احیای تالاب ها باید رویکرد به سمت زیست بومی تغییر پیدا کند و در رویکرد زیست بومی تأکید بر حفاظت، تسهیم منافع و بهره برداری پایدار در راستای رویکرد زیست بومی است.

 


آخرین اخبار

مالیات قراردادهای پژوهشی، به صورت مقطوع 5 درصد اعمال خواهد شد و قراردادها مشمول مالیات پلکانی نخواهند بود
مالیات قراردادهای پژوهشی، به صورت مقطوع 5 درصد اعمال خواهد شد و قراردادها مشمول مالیات پلکانی نخواهند بود
به اطلاع می رساند، مبنای محاسبه مالیات پرداخت های سال 1402 دانشگاه ها، مراکز و موسسات آموزش عالی به اعضای هیئت علمی در اجرای قراردادهای پژوهشی و تحقیقاتی، مفاد قسمت اخیر تبصره (2) ماده واحده قانون اصلاح ماده (86) قانون مالیاتهای مستقیم، جاری خواهد...
چالش هفتگی سامانه
چالش هفتگی سامانه "نان"
طرح احیای چاه های بسته و کم بازده نفتی مالک : پارک فناوری و نوآوری صنعت نفتمهلت ارسال ایده: 1402/7/8مخاطبان: دانشکده های شیمی، مهندسی شیمی، نفت، مواد و مکانیک، معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه ها،...
چالش هفتگی سامانه
چالش هفتگی سامانه "نان"
به اطلاع می رساند، به منظور کمک به کاربردی نمودن دانش، تحقیقات و پارسا(پایان نامه و رساله) های دانشگاهی، پایش و پردازش نیازهای کشور، تعداد 22 نیاز ثبت شده در سامانه نظام ایده ها و نیازها که در تاریخ 04/06/1402 به عنوان چالش هفته انتخاب شده اند به...
چالش هفتگی سامانه
چالش هفتگی سامانه "نان"
به اطلاع می رساند، به منظور کمک به کاربردی نمودن دانش، تحقیقات و پارسا(پایان نامه و رساله) های دانشگاهی، پایش و پردازش نیازهای کشور، تعداد 20 نیاز ثبت شده در سامانه نظام ایده ها و نیازها که در تاریخ 28/05/1402 به عنوان چالش هفته انتخاب شده اند به...
شیوه نامه اجرای برنامه حمایت از دانشگاه ها و موسسات پژوهشی ماموریت گرا
شیوه نامه اجرای برنامه حمایت از دانشگاه ها و موسسات پژوهشی ماموریت گرا
بنیاد ملی علم ایران (صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور)در نظر دارد از دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی که به صورت ماموریت گرا و در راستای حل مسائل استانی و ملی گام حمایت از دانشگاهها و مؤسسات پژوهشی مأموریت برمیدارند، به طور ویژه حمایت نماید. در این...